Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

VIDEO Hrvatska ide po novo zlato! Barakude slomile Mađare u fantastičnoj atmosferi i zakazale dvoboj protiv Španjolske

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 14.01.24. | 19:30

Velika pobjeda pred ispunjenim tribinama

Hrvatska muška vaterpolska reprezentacija u polufinalu Europskog prvenstva pobijedila je Mađarsku 11-8 (2-2, 2-0, 3-4, 4-2) i igrat će u finalu protiv Španjolske za drugi uzastopni naslov prvaka Europe. Izabranici Ivice Tucka u zadnjoj su četvrtini slomili neumorne i hrabre Mađare i zakazale novi super okršaj protiv Španjolske. Barakude su predvodili Jerko Marinić Kragić s tri pogotka i Loren Fatović s jednim manje, dok su kod Mađara najefikasniji bili Adam Nagy i Vince Vigvari s tri gola. Finale se igra u utorak u Zagrebu s početkom u 20.15 sati.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

U odnosu na dvoboj u četvrtfinalu, mađarski izbornik napravio je jednu promjenu - na tribinama je ostao Erik Molnar, dok će igrati Balasz Harai. Kod Hrvatske nije bilo promjene, pa su Filip Kržić i Franko Lazić ostali van sastava.

Dvoboj je krenuo izuzetno efikasno. Konstantin Harkov plivanjem je izborio prvi napad za Hrvatsku, a Josip Vrlić izbačaj na dva metra. Prvog igrača više Hrvatska je realizirala nakon brzog protoka lopte i stvorenog viška na desnoj strani, gdje je Harkov pronašao rupu do mađarske mreže. Mađari su uzvratili istom mjerom. Biljaka je zaradio isključenje, a Gergo Fekete silovitim udarcem s lijeve strane pogodio suprotni kut Bijačevog gola.

Jerko Marinić Kragić naš je najbolji topnik s vanjskih pozicija. Briljirao je na prošlom Euru u Splitu, a mreže trese i na aktualnom prvenstvu. Grčku je uništio s četiri pogotka i znali su Mađari da od njegove desnice prijeti posebna opasnost. No, kada popularni Jere ima loptu, oslobađa se prostor za druge šutere. U jednoj takvoj situaciji, Marinić Kragić je krasno proigrao Antu Vukičevića, koji bez razmišljanja odmah upućuje razoran udarac za novu prednost Barakuda.

Prvu četvrtinu ipak nismo završili rezultatom u svoju korist, jer su Mađari iskoristili drugog od tri igrača više u prvoj dionici. Vince Vigvari prevario je Bijača i efektno ga prebacio za 2-2, bio je to kirurški precizan lob.

Hrvatska je u grupnoj fazi u Dubrovniku velike probleme imala s realizacijom igrača više. Znatno smo popravili taj segment u četvrtfinalnom dvoboju protiv Grčke sa šest postignutih golova iz devet situacija s čovjekom više u bazenu, no u večerašnjoj utakmici ponovno nismo dobro krenuli s 1/4 realizacijom. U minutama kada je naš napad prolazio krizu, ukazao se naš najpouzdaniji igrač u takvim trenucima - Jerko Marinić Kragić. Briljantnim udarcem s vanjske pozicije prevario je Viktora Gyapjasa i naciljao tzv. malu mrežicu.

U višu brzinu ubacila je i hrvatska obrana. Prvo smo dva pokušaja Mađara s igračem više lijepo blokirali, a kada su nas iz trećeg pokušaja i izigrali, možete već pretpostaviti, ukazao se najbolji vratar svijeta. Marko Bijač fenomenalnom je obranom zaustavio šut Pohla koji je bio potpuno sam na dva metra. I nije to bila jedna od onih obrana kada lopta pogodi golmana, već je Bijač instinktivno ostavio desnu ruku u zraku i ispod grede izvadio siguran pogodak Pohla. Na krilima sjajne obrane, Hrvatska je preko Lorena Fatovića stigla prvi puta do dva pogotka prednosti, a sa rezultatom 4-2 otišlo se na novi odmor.

Obranu Bijača pogledajte OVDJE (Sportklub)

U trećoj dionici - prava golijada. Kao da su šuteri s obje strane tek naštimavali nišanske sprave u prvih 16 minuta. Pritom su se, malo bolje, snašli Mađari. Dobili su ovaj segment igre s 4-3 uz dva prekrasna pogotka Adama Nagyja. Priključili su mu se najbolji mađarski strijelci Vince Vigvari i Gergo Fekete, čime su uspijevali držati korak s Hrvatskom. Izabranici Ivice Tucka konstantno su dizali prednost na dva gola razlike, ponajviše zahvaljujući tandemu Burić - Marinić Kragić. Prvi je izborio dva peterca kada se spustio na dva metra, potonji ih realizirao, a sedmi pogodak Hrvatske bila je krasna akcija Harkova i Burića, koji se oslobodio čuvara te s centarske pozicije matirao Gyapjasa. U posljednjem napadu treće četvrtine, imali smo napad s čak dva igrača više, kojim bismo vratili prednost od dva razlike, no Luka Bukić reagirao je jako loše i upropastio nešto komotniji predah Barakudama.

Kada je bilo najpotrebnije, protiv Grčke su se ukazali Marinić Kragić i Luka Lončar te uz Vukičevića odvojili Barakude od Helena. Sličan recept bio je i danas. Jere je potegnuo u trećoj dionici, a na startu posljednje, u trenucima kada su Mađari imali minimalan zaostatak i momentum na svojoj strani, ponovno je ruku spasa ponudio Luka Lončar. Našom standardnom akcijom i iskakanjem na stativi, Lončar je vratio dva pogotka prednosti na našu stranu, a potom je uslijedila bombetina Lorena Fatovića za prvi odlazak na tri razlike.

Znali smo da se Mađari neće lako predati. Adam Nagy još jednom je, treći puta, zatresao našu mrežu. Imali su naši sjeverni susjedi preko Feketea sjajnu priliku ponovno zakomplicirati dvoboj, ali Marko Bijač je pokazao zašto je najbolji golman svijeta. Sjajna obrana hrvatske hobotnice na vratima ponudila nam je kontru tri na dva, koju je realizirao Zvonimir Butić za povratak na tri razlike.

U završnici utakmice, po jedan pogodak sa svake strane postigli su Josip Vrlić i Vince Vigvari za konačan rezultat, koji Mađari, ipak, nisu uspjeli ugroziti u posljednjim minutama.

Finale je već za dva dana, u utorak će prvo u bazen Mađarska i Italija u borbi za broncu, dok će u 20.15 Hrvatska i Španjolska odigrati međusobni dvoboj po drugi puta u 12 dana.

Hrvatska - Mađarska 11-8 (2-2, 2-0, 3-4, 4-2)

Zagreb. Bazen Mladost

Suci: Alexandrescu (Rumunjska), Putniković (Srbija)

Hrvatska: Bijač, Burić 1, Fatović 2, Lončar 1, Biljaka, Bukić, Vukičević 1, Žuvela, Marinić Kragić 3, Vrlić 1, Butić 1, Harkov 1, Popadić

Mađarska: Banyai, Tatrai, Varga, Pohl, Vi.Vigvari 3, Nagy 3, Fekete 2, Burian, Kovacs, Ve.Vigvari, Vismeg, Harai, Gyapjas



Tagovi

vaterpoloEuropsko prvenstvo u vaterpoluHrvatska vaterpolska reprezentacijaMađarska vaterpolska reprezentacija

Ostale Vijesti